uvt-620x400

Universitatea de Vest din Timișoara participă la proiectul de înființare a Universității Europene UNITA, alături de alți cinci parteneri instituționali

În anul 2018, Uniunea Europeană a anunțat lansarea competiției de proiecte-pilot denumită Universități Europene, desfășurată sub egida programului ERASMUS+, prin care se vor finanța, până în anul 2024, 20 de rețele de instituții de învățământ superior, din spațiul întregii Uniuni Europene.

Obiectivul principal al unei Universități Europene este dezvoltarea cooperarii transfrontaliere, prin crearea unei viziuni comune și a unei strategii instituționale pe termen lung, pentru creșterea competitivității și atractivității universităților din Europa.

Universitatea de Vest din Timișoara va face parte din viitoarea Universitate Europeană UNITA, alături de alte 4 universități și de un institut de cercetare. Acești cinci parteneri instituționali sunt:

  • Universitatea din Pau (Franța), în calitate de coordonator de proiect ;
  • Universitatea Savoie Mont Blanc din Chambéry (Franța);
  • Universitatea din Zaragoza (Spania) ;
  • Universitatea din Torino (Italia) și
  • Institutul de cercetari Gran Sasso (Italia). 

Însumând 160.000 de studenți, Universitatea Europeană UNITA se va fonda pe împărtășirea moștenirii culturale a limbilor romanice și pe preocupările comune în domeniul sustenabilității, propunându-și să reunească potențialul uman și al laboratoarelor și centrelor de cercetare de care dispun universitățile fondatoare. UNITA va avea ca obiectiv major să dezvolte programe academice ce vor oferi studenților săi acele cunoștințe, competențe și atitudini care pot să devină avantaje strategice ale viitorilor absolvenți în piața comună europeană, ajutându-i în asumarea rolurilor de actori activi în rezolvarea unor probleme globale.

Vom urmări atingerea obiectivului generic al viitoarei Universități Europene UNITA  prin dezvoltarea unor pedagogii inovative, pentru o educație centrată pe student, prin învățare condusă de rezultatele cercetării, prin experiențe de învățare internaționale în campusul UNITA și, nu în ultimul rând, printr-o legatură stransă cu comunitatea locală și cu mediul de afaceri.

În data de 27 februarie 2019, proiectul de formare a Universității Europene UNITA a fost transmis către Comisia Europeană, în vederea evaluării, participând astfel la prima rundă de aplicații din cadrul competiției organizate pentru realizarea Universităților Europene. Participarea UVT la această primă rundă de aplicații este strategică, deoarece permite extinderea și aprofundarea cooperării deja existente cu universitățile partenere și oferă în plus și beneficiul unei logisticii deja create, utile pentru concretizarea viziunii și aplicarea strategiei, acum sau în cadrul apelurilor de proiecte viitoare.

 

Comunitatea academică din Universitatea de Vest din Timișoara este încrezătoare în viitorul rețelelor europene de învățare, al comunicării transculturale, al deschiderii către diversitate și inovație, pentru întărirea rolului universităților în dezvoltarea sustenabilă a societății și în creșterea stării de bine a cetățenilor săi.

Distribuie acest articol

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email