Top THE Subject

UVT, pentru prima oară în Times Higher Education Subject Rankings, cu domeniul Științe fizice

19 NOIEMBRIE 2018

UVT, pentru prima oară în Times Higher Education Subject Rankings, cu domeniul Științe fizice

Universitatea de Vest din Timișoara este prezentă pentru prima oară în Times Higher Education Subject Rankings, cu domeniul Științe fizice, regăsindu-se între cele trei universități din România ierarhizate în acest top. Subdomeniile aferente domeniului Științe fizice sunt Fizică, Matematică, Chimie și Științe ale pământului.

Pentru THE Subject Rankings 2019 s-au utilizat rezultatele obținute la cei 13 indicatori de performanță folosiți în clasificarea generală Times Higher Education World University Ranking (peste 67.9 milioane de citări, peste 14.1 milioane de lucrări științifice din ultimii cinci ani – date extrase din baza de date Scopus – și răspunsurile a peste 20.000 de reprezentanți ai comunității academice internaționale la sondajul anual al THE cu privire la reputația academică a universităților) la care se adaugă rezultatele obținute la cele 11 domenii evaluate: Arte și Umaniste, Educație, Drept, Psihologie, Administrarea afacerilor și Economie, Sănătate, Informatică, Inginerie și Tehnologie, Științe ale vieții, Științe fizice și Științe sociale. Pentru Științe fizice, pragul de publicare este de 500 de lucrări publicate în acest domeniu în ultimii cinci.

Acest ranking realizat de revista britanică Times Higher Education (THE) încă din 2004 se concentrează pe excelența cercetării la scară globală, universitățile fiind evaluate sub aspectul unui număr de cinci dimensiuni, ponderile indicatorilor fiind adaptate fiecărui domeniu în parte. Pentru Științe fizice, în care UVT este ierarhizată, celor cinci dimensiuni le-au fost alocat următoarele ponderi: activitatea de predare (27.5%), activitatea de cercetare (27.5%), impactul cercetării ca urmare a numărului de citări (35%), activitatea internațională (7,5%) și transferul de cunoștințe către mediul socioeconomic (2,5%).

Alături de Universitatea de Vest din Timișoara sunt prezente în acest top al domeniului Științe fizice și alte două universități membre ale Consorțiului Universitaria: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Distribuie acest articol

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email